Στο Μένοικο υπάρχουν κυρίως καλλιεργημένες εκτάσεις, ανάμεσά τους καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, ελιές, σιτηρά, πεπονοειδή, και λαχανικά, όπως πατάτες και κρεμμύδια. Αυτές άλλωστε μαρτυρούν πως η καλλιέργεια γης αποτελεί μια από τις βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων. Οι καλλιέργειες αυτές «χαρίζουν» πολύχρωμες εικόνες στο Μένοικο με ίσως χαρακτηριστικότερη την εικόνα που δημιουργείται καθώς οι ακτίνες του ηλίου κάνουν τις καλλιέργειες των σιτηρών να μοιάζουν με ολόχρυσο πέπλο.

Η ελαιοκαλλιέργεια στο Μένοικο είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Η φροντίδα του εδάφους, το κλάδεμα των ελαιόδεντρων και η περισυλλογή των καρπών αποτελούν τις βασικότερες καλλιεργητικές εργασίες των ελαιοκαλλιεργητών του Μένοικου. Αξίζει να σημειωθεί πως στο χωριό υπάρχουν μερικές αιωνόβιες ελιές που, σύμφωνα με τον Καρούζη, αποτελούν κατάλοιπα της φραγκοκρατίας.

Ξεχωριστή ομορφιά στο Μένοικο προσδίδουν οι ευκάλυπτοι του, που σύμφωνα με τον Καρούζη, φυτεύτηκαν κατά τη δεκαετία του 1930 και 1940, αλλά και τα διάφορα φυτά που φυτεύτηκαν πρόσφατα από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την πανίδα του χωριού, αυτή αποτελείται από διάφορα είδη ερπετών αλλά και πουλιών, όπως περδίκια και περιστέρια , καθώς επίσης από βόδια, χοίρους, πρόβατα και κατσίκια.

 

Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Κοινοτικό Συμβούλιο
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 10, εκδόσεις Φιλόκυπρος, 1986